Zaštita životinja

Jedan od načina na koji možete pomoći svakako je pravovremeno reagiranje i prijavljivanje primjećenog zlostavljanja ili zanemarivanja životinja. U tom slučaju ovo su koraci koje preba poduzeti:

Zlostavljanje se, budući da se radi o kršenju odredbi kaznenoga zakona Republike Hrvatske, prijavljuje nadležnoj policijskoj postaji i nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Prijava se na policiji može zaprimiti i anonimno i jednako je valjana.

Zanemarivanje i napuštanje, čime se krši zakon o zaštiti životinja Republike Hrvatske, prijavljuje se nadležnoj Županijskoj veterinarskoj inspekciji. Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje, što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju, podnosi kaznenu prijavu.

U slučaju zanemarivanja životinje (držanje na lancu kraćem od 3 metra, neadekvatno uređen životni prostor, neredovito hranjenje i davanje vode, pas koji nije cijepljen i/ili čipiran…) nadležnoj veterinarskoj inspekciji se pismenim putem upućuje prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje zakona o zaštiti životinja, a dobro je priložiti i fotografije ili video snimke. Na kraju prijave treba zatražiti povratnu informaciju o poduzetom.

Napuštanje životinje, koje je kažnjivo prema zakonu o zaštiti životinja, također se prijavljuje veterinarskoj inspekciji.

Veterinarska Inspekcija Rijeka
gđa. Melanija Kramarić / gđa. Orea Valjin
Riva 10, 51000 Rijeka
tel. 051/331-649 (Veterinarski ured Primorsko-goranske županije)
tel. 051/321-878 (Uprava za veterinarske inspekcije)

Primjer pisane prijave kršenja zakona o zaštiti životinja veterinarskoj inspekciji možete preuzeti ovdje.

Ako ured za veterinarske inspekcije ne reagira, možete poslati pritužbu na šutnju administracije, i još k tome prijedlog za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti veterinarskog inspektora Ministru poljoprivrede, gospodinu Tihomiru Jakovini:

Republika Hrvatska
Ministarstvo poljoprivrede
g. Tihomir Jakovina, ministar
Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb

Zakon o zaštiti životinja Republike Hrvatske možete preuzeti ovdje.