Kako pomoći

Puno je načina za pomaganje, a svaki oblik pomoći je dobrodošao.

Volontiranje

Godišnja članarina u udruzi Traži se prijatelj iznosi 50,00 kuna, a volontiranje se provodi ovisno o mogućnostima svakog pojedinog člana.

Načini na koje se može pomoći radu udruge su:

  • prijevoz životinja na skrbi udruge (kod veterinara, udomitelja…), transport hrane i potrepština
  • oglašavanje životinja za udomljavanje u oglasnicima, na internetskim portalima, društvenim mrežama, putem plakata…
  • povremeno provjeravanje stanja udomljenih životinja
  • prikupljanje donacija u hrani, potrepštinama te financijskim sredstvima
  • sudjelovanje u edukativnim i humanitarnim akcijama udruge
  • sudjelovati u izradi materijala za štand Udruge (razne figurice, materijali i slično)

Članstvom u udruzi ne obavezujete se nužno i biti volonter, već je moguće biti i pasivni član koji pomaže samo uplatom članarine.

Privremeno udomljavanje

Iako su azili donekle spas za mnoge gladne, prestrašene i izgubljene pse i mačke, udruga izbjegava smještanje svojih štićenika u takvu vrstu smještaja, već traži privremene udomitelje, koji mogu primiti životinju do njezina trajnog udomljavanja. Privremeni udomitelj može biti svatko tko ima malo prostora u svom stanu, kući ili u dvorištu i spreman je pomoći životinji za vrijeme dok joj se ne nađe njezin zauvijek-udomitelj. Udruga osigurava svu hranu, potrepštine i veterinarsku njegu za male štićenike.

Trajno udomljavanje

Trajno udomljavanje napuštene životinje hvalevrijedan je čin, ali prije samog udomljavanja potrebno je dobro promisliti – radi se o dugoročnoj obavezi jer je životinja životni suputnik koji pruža puno radosti, ali zahtijeva i puno brige (koja nije nikada teška ukoliko volite svog ljubimca). Životinjama je uz osnovno osiguravanje hrane i vode, potrebna i redovna šetnja (psima, ali i nekim mačkama), osigurati im njihov prostor i brinuti se za redovne veterinarske preglede. Nakon udomljavanja životinje, u početnom razdoblju, udruga zadržava pravo da provjerava uvjete u kojima udomljena životinja živi te ukoliko se oni ne pokažu zadovoljavajući, preuzima ju natrag na svoju skrb.

Donacije hrane, potrepština i novčane donacije

Udruga osim članarine volontera i prigodne prodaje kalendara i suvenira sa znakom udruge nema nikakvih drugih redovnih prihoda, te za financiranje dijela aktivnosti i potrepština za skrb životinja ovisi o donacijama dobrih ljudi.

Volonteri udruge često i sami financiraju benzin za prijevoz životinja, hranu, veterinarske zahvate…

Pomoći se može doniranjem hrane i potrepština za štićenike udruge – suha ili konzervirana hrana, lijekovi, ogrlice, vodilice, posudice za hranu…

Drugi način doniranja je uplatom novčanih sredstava na račun udruge, a donacije se koriste za financiranje sterilizacija/kastracija, plaćenog privremenog smještaja životinja, liječenje i hranu životinja koje su pod skrbi udruge.

Udruga za zaštitu životinja Traži se prijatelj, 51000 Rijeka
IBAN: HR6425000091101346802
S.W.I.F.T. / BIC: HAABHR22